středa, 18 květen 2022 12:57

Týden na sportovně-turistickém kurzu pod Zvičinou

Bylo nebylo… jezdívalo se na sportovně-turistické kurzy. Pan Covid ale mávl kouzelnou hůlkou a… nemohlo se nikam. Ale je květen roku 2022 a žáci druhých ročníků oborů Elektronické počítačové systémyInformační technologie a management se mohli zase těšit na sportovně‑turistický kurz.

Tentokrát nově v Hotelu Pod Zvičinou. Zprvu to vypadalo, že termín od 9. května bude moc brzký, to víte, měli mít svátek Pankrác, Servác, Bonifác. Ale bylo tomu jinak – počasí přálo všem sportovním aktivitám – trvale slunečno, jasno, teplo.

V sestavě 52 žáků a 4 pedagogů se vydaly v pondělí dvě skupiny směr Hotel Pod Zvičinou – jedna autobusem do Dolní Brusnice a odtud pěšky, druhá na kole z Trutnova až na místo. Budova bývalých lázní z konce 19. století se pro nás stala skutečně oázou klidu a zároveň výchozím bodem pro řadu dobrodružství a vyžití. Mimo společné aktivity odehráli žáci mnoho minut na tenisovém kurtu, ať pokročilí či začátečníci, odběhali mnoho koleček kolem ping-pongového stolu, vyzkoušeli venkovní šachy, někteří si ve volném čase zvolili fotbal či volejbal. Rozhodně nebylo čas se nudit.

Ve společném programu byl cyklovýlet na hrad Pecka, pěší výlet na Zvičinu, v úterý se vydali všichni po stopách Komenského a jeho údajných skrýších v okolí. V prostoru Zvičiny si tříčlenné týmy zahrály hru vyžadující rychlý běh, dobrou paměť a taktiku nazvanou Zločinci. A představte si… vyhrál tým tří děvčat (více jich na kurzu nebylo :-) Ve čtvrtek se pěší skupina i cykloskupina vydaly na Kuks.

Jediný bezvýletový den byla středa. To měli šanci všichni něco vyhrát – každý mohl najít něco, v čem je dobrý. Na žáky čekal dopoledne orientační běh na čas s úkoly na jednotlivých stanovištích, odpoledne soutěže ve střílení ze vzduchovky, v lukostřelbě, šnekojízdě na kole (ujet daný úsek co nejpomaleji), v hodu petangovými koulemi na cíl a rovněž čekal důmyslný úkol s lanem. Všichni dobří, lepší, nejlepší mohli vydané kalorie po vyhodnocení doplnit vyhranými dobrotami a sladkostmi.

Po celý týden se o nás staral ochotný personál a velmi milá a vstřícná rodina majitelů. Velké poděkování patří i panu šéfkuchaři, který přidával a přidával, dokud nebyl opravdu prázdný hrnec či pekáč.