Novinky - Blog

středa, 10 červen 2015 10:48

Trutnovští průmyslováci se potopili na dno Bajkalu pro světový rekord

Potápění na dno Bajkalu Potápění na dno Bajkalu

Dne 9. června 2015 se podařilo žákům Střední průmyslové školy, Trutnov, Školní 101, vytvořit nový neoficiální světový rekord v potápění na dno Bajkalu.

Při rekordním pokusu museli žáci štafetovým způsobem zdolat celkovou hloubku 1 637 metrů na čas. Pro zajištění bezpečnosti se akce konala v krytém bazénu o hloubce 4 metry. Aby bylo dosaženo dna Bajkalu, bylo nutné uskutečnit 409 ponorů do hloubky 4 metrů a 1 ponor do hloubky 1 metru. Při počtu 53 účastníků čekalo na každého přibližně 8 opakování. Jedno opakování trvalo necelých 13 sekund. Z důvodů regulérnosti a dodržení základního principu štafety se žáci potápěli pro hokejový puk. Průmyslováci se na dno nejhlubšího sladkovodního jezera pouze nepotopili, ale zdolali stejnou vzdálenost také směrem k hladině, tomu odpovídá suma 3 274 metrů. Nejpodstatnějším údajem nového světového rekordu je dosažený čas, který má hodnotu 1 hodina 25 minut a 48 sekund.

Poděkování směřuje k žákyním z VOŠ a SZŠ Trutnov, které zajišťovaly zdravotnický dohled. Sportovní uznání a pochvalu zaslouží všichni žáci, kteří se podíleli na vytvoření rekordního zápisu. Akce by se neuskutečnila bez finanční a materiální pomoci firem Tyco Electronics EC Trutnov a Vella Trutnov.

Související položky (podle značky)